Form of Work
Książki
(105)
Artykuły
(14)
Publikacje naukowe
(9)
Publikacje fachowe
(3)
Publikacje informacyjne
(3)
Dramat (rodzaj)
(1)
Literatura faktu, eseje, publicystyka
(1)
Publikacje dydaktyczne
(1)
Status
only on-site
(69)
available
(53)
unknown
(1)
Branch
Wypożyczalnia
(53)
Czytelnia
(70)
Author
Bzdawka Urszula
(4)
Baranowski Henryk (1920-2011)
(3)
Hahn Wiktor (1871-1959)
(3)
Stokowa Maria (1900-1992)
(3)
Stradecki Janusz (1920-1988)
(3)
Wyspiański Stanisław (1869-1907). Dzieła zebrane
(3)
Biernacka Lucyna
(2)
Bronikowska Maria
(2)
Brudnicki Jan Zdzisław (1936- )
(2)
Huppenthal Janina
(2)
Madej Marta
(2)
Michalak Halina
(2)
Sydow Bronisław Edward (1886-1952)
(2)
Trojan Elżbieta
(2)
Andrysiak Ewa (1955- )
(1)
Andrzejewska Anna
(1)
Andrzejuk Artur (1965- )
(1)
Araszkiewicz Feliks (1895-1966)
(1)
Ałaszewska Barbara (1930-2003)
(1)
Banaś Bernardyna
(1)
Berbelicki Władysław (1912-2008)
(1)
Bergander Hanna
(1)
Bernacka Ryszarda Ewa
(1)
Bieńkowska Jadwiga
(1)
Bokszczanin Maria (1926- )
(1)
Borowska Zofia
(1)
Borowski Stanisław (1903-1945)
(1)
Buchwald-Pelcowa Paulina (1934-2021)
(1)
Buczyńska-Łaba Justyna
(1)
Budzyk Kazimierz (1911-1964)
(1)
Chomicz Paulin (1873- )
(1)
Czachowska Jadwiga (1922-2013)
(1)
Czeżowski Tadeusz (1889-1981)
(1)
Daniszewski Brunon
(1)
Daszkowski Zbigniew (1920-1994)
(1)
Dobrzański Zdzisław
(1)
Dorosz Beata
(1)
Durlik Elżbieta
(1)
Dykcik Władysław (1942-2013)
(1)
Dąbrowski Kazimierz (bibliografia)
(1)
Feicht Hieronim (1894-1967)
(1)
Fiut Aleksander (1945- )
(1)
Gawron Małgorzata (pracownik sekretariatu)
(1)
Gogacz Mieczysław (1926- )
(1)
Gołda Agnieszka
(1)
Grochulska Barbara (1924-2017)
(1)
Grzegorczyk Piotr (1894-1968)
(1)
Góralska Renata (1969- )
(1)
Głowacka Apolonia
(1)
Hamšik Dušan (1930-1985)
(1)
Hillig Götz (1938- )
(1)
Hleb-Koszańska Helena (1903-1983)
(1)
Hryniewicka Anna
(1)
Jakubowska Jadwiga
(1)
Jakubowski Jan Zygmunt (1909-1975)
(1)
Jancz-Kostuch Barbara
(1)
Jaroszewska Ewa
(1)
Jęśko Jolanta (1945- )
(1)
Kalka Krzysztof (filozof)
(1)
Kallenbach Józef Henryk (1861-1929)
(1)
Konieczyńska Janina
(1)
Korolko Mirosław (1935-2006)
(1)
Korzeniewska Ewa (1910-1983)
(1)
Kostewicz Ksenia
(1)
Kotwiczówna Maria (1897-1978)
(1)
Kowalski Andrzej (bibliografia)
(1)
Kozłowski Roman (1929-2007)
(1)
Kołodziej Elżbieta
(1)
Krakowiak Barbara
(1)
Krzyżanowska Zofia
(1)
Krzyżanowski Julian (1892-1976)
(1)
Kusák Alexej (1929- )
(1)
Kądziela Jerzy (1927-1984)
(1)
Lampe Wiktor (1875-1962)
(1)
Leśnodorski Bogusław (1914-1985)
(1)
Lichodziejewska Feliksa (1928-1997)
(1)
Lissa Zofia (1908-1980)
(1)
Maciejewski Jarosław (1924-1987)
(1)
Macużanka Zenona
(1)
Makowiecka Zofia (1917-1975)
(1)
Markiewicz Henryk (1922-2013)
(1)
Markowski Mieczysław (1929-2011)
(1)
Marszałek Katarzyna (1980- )
(1)
Matuszewska Wioleta (1960- )
(1)
Matysiak-Błaszczyk Agata
(1)
Małecki Jan Marian (1926- )
(1)
Melkowski Stefan (1931-2015)
(1)
Michałowski Kornel (1923-1998)
(1)
Milewski Tadeusz (1906-1966)
(1)
Modrzewski Jerzy (1946- )
(1)
Mróz Justyna
(1)
Niedbał Hanna (1948- )
(1)
Nieznanowski Stefan (1933-2018)
(1)
Nitsch Kazimierz (1874-1958)
(1)
Nowak Jerzy (1940- )
(1)
Nowak Katarzyna
(1)
Nowak Marianna (1938- )
(1)
Nowak Zenon Hubert (1934-1999)
(1)
Nowak-Dłużewski Juliusz (1893-1972)
(1)
Nowicki Andrzej (1919-2011)
(1)
Year
2020 - 2022
(5)
2010 - 2019
(9)
2000 - 2009
(1)
1990 - 1999
(16)
1980 - 1989
(29)
1970 - 1979
(17)
1960 - 1969
(20)
1950 - 1959
(18)
1940 - 1949
(2)
1930 - 1939
(1)
1920 - 1929
(1)
1910 - 1919
(1)
Time Period of Creation
2001-
(13)
1901-2000
(8)
1945-1989
(6)
1989-2000
(2)
1801-1900
(1)
Country
Poland
(119)
Ukraine
(1)
Language
Polish
(15)
Audience Group
9-13 lat
(1)
Młodzież
(1)
Demographic Group
Literatura polska
(2)
Subject
Literatura polska
(36)
Pedagogika
(8)
Pisarze polscy
(8)
Chopin, Fryderyk
(4)
Filozofia
(4)
Językoznawstwo
(4)
Kopernik, Mikołaj
(4)
Muzyka polska
(4)
Poezja
(4)
Astronomowie
(3)
Dramat (gatunek literacki)
(3)
Historycy
(3)
Norwid, Cyprian Kamil
(3)
Słowacki, Juliusz
(3)
Wyspiański, Stanisław
(3)
Bibliografia osobowa
(2)
Bibliotekarstwo
(2)
Budzyk, Kazimierz
(2)
Herling-Grudziński, Gustaw
(2)
Historia
(2)
Historiografia polska
(2)
Iwaszkiewicz, Jarosław
(2)
Jan Paweł
(2)
Język polski
(2)
Języki słowiańskie
(2)
Konopnicka, Maria
(2)
Korczak, Janusz
(2)
Kotarbiński, Tadeusz
(2)
Książka
(2)
Literaturoznawcy
(2)
Makarenko, Anton Semënovič
(2)
Mickiewicz, Adam
(2)
Nałkowska, Zofia
(2)
Pedagogika społeczna
(2)
Prus, Bolesław
(2)
Teatr polski
(2)
Teoria literatury
(2)
Tuwim, Julian
(2)
Antropologia filozoficzna
(1)
Arystoteles
(1)
Astronautyka
(1)
Astronomia
(1)
Baluch, Alicja
(1)
Berwiński, Ryszard Wincenty
(1)
Bibliografowie
(1)
Bibliologia
(1)
Biblioteka Jagiellońska
(1)
Bieniarzówna, Janina
(1)
Biskup, Marian
(1)
Bitwa pod Wiedniem (1683)
(1)
Broniewski, Władysław
(1)
Brückner, Aleksander
(1)
Chałubińska, Aniela
(1)
Chemia
(1)
Chemicy
(1)
Czabała, Jan Czesław
(1)
Czerska-Jurkowska, Mirosława
(1)
Dedecius, Karl
(1)
Dobrzański, Henryk
(1)
Dramat angielski
(1)
Dramaturdzy polscy
(1)
Drukarstwo
(1)
Duchowieństwo katolickie
(1)
Dziecko ulicy
(1)
Dziennikarze
(1)
Dąbrowska, Maria
(1)
Falski, Marian
(1)
Feicht, Hieronim
(1)
Fiedler, Arkady
(1)
Filologia polska
(1)
Gałczyński, Konstanty Ildefons
(1)
Geografia
(1)
Gogacz, Mieczysław
(1)
Gombrowicz, Witold
(1)
Gondek, Elżbieta
(1)
Grzegorz z Sanoka
(1)
Górnicki, Łukasz
(1)
Harcerze
(1)
Helsztyński, Stanisław
(1)
Historiografia
(1)
Hoene-Wroński, Józef Maria
(1)
Hłasko, Marek
(1)
Informacja
(1)
Inscenizacja
(1)
Insurekcja kościuszkowska (1794)
(1)
Iłłakowiczówna, Kazimiera
(1)
Jakubowski, Jan Zygmunt
(1)
Jan
(1)
Jasienica, Paweł
(1)
Kaczmarek, Leon
(1)
Kaczmarek, Stefan
(1)
Kamiński, Aleksander
(1)
Karbowiak, Antoni
(1)
Kawecka-Gryczowa, Alodia
(1)
Kieniewicz, Stefan
(1)
Kisch, Egon Erwin
(1)
Kleiner, Juliusz
(1)
Kochanowski, Jan
(1)
Kompozytorzy polscy
(1)
Konopnicka, Maria (1842-1910)
(1)
Subject: time
1901-2000
(51)
1801-1900
(22)
2001-
(10)
1989-2000
(9)
1945-1989
(8)
1501-1600
(5)
1601-1700
(4)
1801-
(3)
1401-1500
(2)
100-1 p.n.e.
(1)
1001-
(1)
1101-
(1)
1201-
(1)
1301-
(1)
1401-
(1)
1701-1800
(1)
1901-
(1)
1918-1939
(1)
901-
(1)
Subject: place
Polska
(9)
Kraków (woj. małopolskie)
(2)
Państwo krzyżackie
(1)
Pomorze
(1)
Prusy (kraina hist.)
(1)
Łużyce
(1)
Śląsk Cieszyński
(1)
Żarnowiec (woj. podkarpackie)
(1)
Genre/Form
Bibliografia osobowa
(118)
Literatura polska
(11)
Artykuł z pracy zbiorowej
(9)
Biografia
(6)
Artykuł problemowy
(4)
Artykuł z czasopisma bibliotekarskiego
(4)
Artykuł z czasopisma fachowego
(4)
Księga pamiątkowa
(3)
Bibliografia
(2)
Katalog zbiorów
(2)
Antologia
(1)
Artykuł z czasopisma naukowego
(1)
Artykuł z czasopisma pedagogicznego
(1)
Dramat (gatunek literacki)
(1)
Opracowanie
(1)
Poezja łacińska
(1)
Publicystyka austriacka
(1)
Publicystyka czeska
(1)
Publicystyka niemiecka
(1)
Raport z badań
(1)
Rysunek polski
(1)
Domain
Literaturoznawstwo
(40)
Bibliotekarstwo, archiwistyka, muzealnictwo
(12)
Historia
(8)
Edukacja i pedagogika
(6)
Kultura i sztuka
(2)
Psychologia
(2)
Filozofia i etyka
(1)
Językoznawstwo
(1)
Religia i duchowość
(1)
Socjologia i społeczeństwo
(1)
120 results Filter
Article
In basket
No cover
Article
In basket
No cover
Article
In basket
Date of publication: 2019
Juliusz Słowacki : życie i twórczość : 210. rocznica urodzin / Bernardyna Banaś. W: Poradnik Bibliotekarza : miesięcznik Stowarzyszenia Bibliotekarzy Polskich. 0032-4752 2019, nr 11, s. 39-40. - 2019.
No cover
Article
In basket
No cover
Article
In basket
Date of publication: 2018
Bibliografia prac Mirosławy Czerskiej-Jurkowskiej na stronie 307.
No cover
Article
In basket
Date of publication: 2017
Bibliografia prac prof. dr hab. Barbary Kubis. W: Amor patriae nostra lex : oblicza polskiej niepodległości w literaturze dokumentu osobistego, dydaktyce i edukacji historycznej : studia i materiały dedykowane Profesor Barbarze Kubis z okazji pięćdziesięciolecia pracy naukowo-dydaktycznej. s. 15-30. - 2017.
No cover
Book
In basket
Date of publication: 2003
Bibliogr. przy pracach.
Streszczenie: Publikacje o życiu i działalności prof. K. Sośnickiego. Prace o innych działach pedagogiki w ujęciu K. Sośnickiego. Artykuły na temat trwałych wartości dydaktyki wybitnego polskiego specjalisty. Sprawozdanie z XI Toruńskiej Konferencji Dydaktycznej (Toruń 2002).
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Wypożyczalnia
There are copies available to loan: sygn. 286096 (1 egz.)
Book
In basket
Date of publication: 1997
Bibliografia prac. M. Gogacza na stronach 219-224.
Streszczenie w języku angielskim.
Streszczenie: Autor prezentuje koncepcję opartą na filozofii "realnego" człowieka, odwołującą się do antropologii i etyki. W cz. 1 omówiono problemy mieszczące się w ogólnych podstawach pedagogiki: antropologicznych, filozoficznych i psychologicznych. Cz. 2 prezentuje filozoficzne spojrzenie na wybrane problemy kształcenia i wychowania: nauczyciel i wychowawca, szkoła, uniwersytet, seminarium, wychowanie i sport, kobiety i wychowanie. W cz. 3 zawarto "dopowiedzenia", które uzupełniają obraz problematyki poprzez wskazanie na najpilniejsze dziś zadania pedagogiki szczegółowej w Polsce, widziane oczyma filozofa.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Wypożyczalnia
There are copies available to loan: sygn. 275456, 275455 (2 egz.)
No cover
Book
In basket
Date of publication: 1995
Hanna Pohoska (1895-1953) / Maria Jolanta Żmichrowska. - Olsztyn : Wyższa Szkoła Pedagogiczna. Wydawnictwo, 1995. - 368 s., [8] s. tabl. : ilustracje ; 24 cm.
Wybór pism niepublikowanych H. Pohoskiej s. 199-365.
Bibliogr. s. 179-180, 301-302, bibliogr. prac. H. Pohoskiej s. 181-185. Indeks.
Streszczenie: Praca, poświęcona Hannie Pohoskiej, dydaktykowi historii z lat międzywojennych, składa się z dwóch części. Pierwsza prezentuje w układzie chronologiczno-problemowym życie i działalność H. Pohoskiej, syntetyczne omówienie jej naukowych osiągnięć oraz wykaz źródeł do jej biografii i bibliografię jej prac. Druga część książki zawiera teksty H. Pohoskiej - pracę "O ludziach darzących" (nie opublikowane dotąd biogramy wybitnych polityków międzywojennych, członków najbliższej rodziny i przyjaciół, których pamięć Pohoska pragnęła przekazać potomnym) oraz wybór opublikowanych rozpraw z zakresu wychowania obywatelsko-państwowego, dydaktyki historii, koncepcji edukacyjnych Oświecenia i historii wychowania.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Wypożyczalnia
There are copies available to loan: sygn. 253996 (1 egz.)
No cover
Book
In basket
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Czytelnia
Copies are only available in the library: sygn. B-III-182 268297 B (1 egz.)
No cover
Book
In basket
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Czytelnia
Copies are only available in the library: sygn. B-III-178 267148 B (1 egz.)
No cover
The item has been added to the basket. If you don't know what the basket is for, click here for details.
Do not show it again